Rondkomen met weinig

Rondkomen met weinig

“Het is bijna een sport geworden”

Jan heeft een IOAW-uitkering, woon- en zorgtoeslagen en wat inkomsten van de verhuur van zijn garage. Hij moet met weinig geld zien rond te komen. Maar, het lukt hem aardig om het hoofd boven water te houden.

Vroeger werkte Jan in een supermarkt. Verschillende factoren, zoals diabetes en epilepsie, maken het lastig voor hem om weer betaald en passend werk te vinden. Hij kan zijn energie en talent gelukkig wel kwijt als vrijwilliger in de gezondheidszorg. “Ik ben liever onbetaald op een fijne plek bezig, dan dat ik ongelukkig wordt in een betaalde baan.”

Niet veel nodig

Jan heeft geen gezinsleven. Dat scheelt een hoop, denkt hij. “Ik kan alles op mijn manier doen en niemand heeft er last van. Ik heb niet veel nodig en ga niet uit of op vakantie. Wel vind ik kwaliteit belangrijk. Als ik een brood koop dat na twee dagen alweer oud is, dan koop ik de volgende keer liever een duurder brood.”

Er is best veel mogelijk

Zijn inkomsten en uitgaven houdt Jan zorgvuldig bij. “Het is bijna een sport geworden. Ik regel altijd met instanties op welke datum ze de rekening afschrijven. Dat stroomlijn ik dan met mijn inkomsten. Maar ja, er kan iets kapot gaan. Soms is een bijzondere uitgave écht nodig. Dan spreek ik voor die maand een betalingsregeling af met mijn zorgverzekeraar en verhuurder. In overleg is best veel mogelijk.”

Een echte regelneef

Jan vond de weg naar hulp en krijgt nu professioneel advies. Veel lukt hem ook zelf. “Ik heb eigenschappen die in deze situatie handig zijn. Zoals discipline en verantwoordelijkheidsgevoel. Ik ben ook creatief en een echte regelneef.” Dat laatste komt iedere zaterdag goed van pas. Jan maakt zich dan nuttig bij een jeu-de-boules clubje. “Ik coach de ouderen een beetje en houd de scores bij. Een fijne uitlaatklep!”