Door ouderdom of een beperking kan het moeilijk zijn om mee te doen in de maatschappij. Hiervoor kunt u hulp krijgen. Bijvoorbeeld om in uw eigen huis te blijven wonen. Hier vindt u advies en hulp bij het regelen van zorg.
Ik heb ondersteuning nodig
Misschien kunt u hulp krijgen van een vrijwilliger. Vrijwilligers vindt u bij het Netwerk informele ondersteuning, de Zonnebloem, Stichting Buddyhulp, Humanitas en de vrijwillige thuishulp van Farent.
Heeft u meer hulp nodig? Dan kan het buurtteam u helpen. Ook is er gespecialiseerde begeleiding.
Kijk ook eens op de website van Netwerk Informele Ondersteuning. Hier vindt u een overzicht van alle organisaties die vrijwillige hulp en informele ondersteuning bieden.
Gespecialiseerde begeleiding is voor mensen (kinderen, volwassenen en ouderen) die door een ziekte of beperking moeite hebben met de dagelijkse dingen. U komt hiervoor alleen in aanmerking als andere oplossingen niet of niet voldoende geschikt voor u zijn.
Wilt u weten welke oplossingen voor u geschikt kunnen zijn? Neem contact op met Koo. Zij helpen u verder.
Buurtteam
In het buurtteam werken maatschappelijk werkers, welzijnswerkers en cliëntondersteuners van MEE en Farent samen bij u in de wijk. U kunt met allerlei vragen terecht bij het buurtteam. Bijvoorbeeld met vragen op het gebied van relaties, financiën, opvoeding, gezondheid of bij de verwerking van heftige gebeurtenissen.
Farent - Vrijwillige thuishulp
De VTH biedt hulp en ondersteuning aan kwetsbare kinderen, volwassenen en ouderen die zelfstandig of thuis wonen. De inzet van een vrijwilliger draagt ertoe bij dat de hulpvrager langer zelfstandig kan blijven wonen en mee kan blijven doen in de maatschappij (participeren).
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Netwerk Informele Ondersteuning 's-Hertogenbosch
NIO is een netwerk/samenwerkingsverband voor en door aangesloten lokale vrijwilligersorganisaties en initiatieven voor informele zorg en ondersteuning voor stad- en regiogenoten in ‘s-Hertogenbosch en omgeving.
Voor iedereen die dat nodig heeft moet er zorg en ondersteuning zijn, zoveel mogelijk afgestemd op persoonlijke kansen en omstandigheden.
Stichting Buddyhulp
Stichting Buddyhulp koppelt betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die dat even nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die ernstig ziek zijn en (eenzame) ouderen. Maar ook mensen die, om wat voor reden dan ook, een tijdje buiten de samenleving kwamen te staan. Zoals ex-psychiatrische patiënten.
De vrijwillige buddy’s bepalen samen met de cliënt een realistisch doel, dat binnen een periode van een jaar kan worden bereikt.
Zonnebloemauto Den Bosch
Ook in Den Bosch is de Zonnebloemauto te huur. De uitgifte vindt plaats vanuit Welzorg Auto op Maat aan Rietveldenweg 51 in Den Bosch. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. De bediening van de Zonnebloemauto is niet aangepast. De bestuurder moet in bezit zijn van rijbewijs B.
Vertrouwenspersoon Wmo
Als u met de Wmo te maken krijgt, bent u daarvan afhankelijk. Dat maakt het soms lastig om zaken te bespreken die u dwars zitten. Want het kan wel eens gebeuren dat er wat mis gaat. Of dat de meningen verschillen. Zijn er zaken in de ondersteuning die niet goed lopen? Dan kan de vertrouwenspersoon u daarbij helpen. Niet door het zelf op te lossen, maar door samen met u een oplossing te vinden. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk van de gemeente en komt op voor uw belangen. De vertrouwenspersoon voor gemeente 's Hertogenbosch is mevrouw Marit van Ewijk. U kunt zelf contact opnemen per telefoon of e-mail.