Zelfstandig wonen

Ik wil een woning huren

Schrijf u in bij WoonService. Op hun website vindt u ook het aanbod van wooncorporaties in de regio. Of kijk op de website van BrabantWonen, Mooiland, JOOST, Zayaz of Woonveste. Wilt u in de vrije sector huren? Dit kan via makelaars, Funda of Jaap.

Antikraak wonen is tijdelijk maar goedkoop. In de gemeente s-Hertogenbosch kunt u hiervoor terecht bij Interveste, Ad Hoc of Anitkraak Direct.

Toon op kaart (5)
x

Ik wil meer weten over zelfstandige woonruimte voor ouderen

Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld:

 • woonzorgcentrum of serviceflat. U woont zelfstandig in een veilige omgeving met andere ouderen. U kunt hulp krijgen. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, huishoudelijke hulp of persoonlijke verzorging. Zoekt u een woning voor senioren? Kijk op de websites van Woonz of Woonzorg.
 • aanleunwoning. U woont zelfstandig maar kunt gebruik maken van de zorg en hulp van een verzorgingshuis of verpleeghuis dichtbij.
 • woongroep voor ouderen. De bewoners huren of kopen samen woonruimte en regelen zelf zorg en ondersteuning. Kijk voor meer informatie op de website van de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen.
 • verzorgingshuis. U woont in uw eigen appartement. U krijgt hulp bij dagelijkse handelingen, zoals wassen en aankleden. U kunt verpleging krijgen voor lichte problemen met uw gezondheid. Wondzorg bijvoorbeeld.

Moet u snel verhuizen naar een andere woning, bijvoorbeeld vanwege uw gezondheid? Dan kunt u een urgentieverklaring aanvragen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang als er een geschikte woning vrijkomt.

Een urgentieverklaring vraagt u aan bij Woonservice Den Bosch.

Wilt u in uw gemeente blijven wonen? Kijk op de website van Woonservice Den Bosch voor meer informatie. Bijvoorbeeld over woningen voor 55+. Of kijk op Jaap.nl.

Wilt u hulp bij langer zelfstandig wonen? Neem contact op met Farent, het buurtteam of bel met Koo.

Toon op kaart (1)
x

Ik wil meer weten over zelfstandige woonruimte voor mensen met een beperking

Er zijn verschillende soorten. Bijvoorbeeld een Fokuswoning. Dit is een zelfstandige woning voor mensen met een lichamelijke beperking. De woning is aangepast en er is 24 uur per dag hulp beschikbaar. Een woning van Fokus huurt u via de woningcorporatie. Kijk op de website van Fokus voor meer informatie.

Meer informatie over verschillende woonvormen vindt u op de website van Regelhulp.

Kunt u niet vinden wat u zoekt? Neem contact op met Koo. Zij weten waar u hulp kunt krijgen.

Ik heb zorg in huis nodig

Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. Neem contact op met de afdeling Wmo van de gemeente. Samen met u bekijken ze in een keukentafelgesprek wat u nodig heeft. De gemeente besluit welke ondersteuning u krijgt en verwijst u naar de juiste zorgverlener. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

 • een woonvoorziening, zoals een traplift, tillift of verhuiskostenvergoeding
 • een vervoersvoorziening, zoals een scootmobiel, rolstoel of taxivervoer
 • hulp bij het huishouden
 • begeleiding bij de dagelijkse dingen, zoals hulp bij administratie, opvoeding en contact met andere mensen

Is er verpleging of verzorging nodig? Maak een afspraak met de wijkverpleegkundige. Bijvoorbeeld van Vivent, Pantein, Brabantzorg, Buurtzorg of IVT.

Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Bereken de hoogte van de eigen bijdrage op de website van het CAK.

Toon op kaart (7)
x

Ik wil hulp bij het vinden van de juiste hulp

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

 • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
 • in contact komen met de juiste organisaties
 • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
 • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie vindt u op de pagina Onafhankelijke cliëntondersteuning.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Farent

Voorheen Juvans en Welzijn Divers.

Rogier van der Weydenstraat
2
5213 CA
's-Hertogenbosch