Vrijwilligerswerk doen

Ik zoek vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk wordt niet betaald, maar geeft veel voldoening. U doet nieuwe ervaring op en leert nieuwe mensen kennen.

Op de website van Galant Vrijwilligersnetwerk staat informatie over het vinden en doen van vrijwilligerswerk. Hier vindt u ook een vacaturebank. Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met Galant.

Als vrijwilliger in Den Bosch mag u gratis of tegen lage kosten cursussen en workshops volgen bij de Vrijwilligersacademie. Kijk op de website voor het aanbod of vraag het Galant.

Is er een organisatie waar u voor wilt werken? Neem contact op en vraag of zij mogelijkheden hebben voor vrijwilligers. Of vraag aan uw geloofsgemeenschap of u iets voor hen kunt doen.

Kijk ook eens op de website van Netwerk Informele Ondersteuning. Hier vindt u een overzicht van alle organisaties die vrijwillige hulp en informele ondersteuning bieden.

Toon op kaart (2)
x

Ik heb een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig

De organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen kan u vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Met de VOG laat u zien dat uw gedrag in het verleden geen probleem is voor het vrijwilligerswerk.

Vraag aan de organisatie waar u werkt of zij de aanvraag online voor u kunnen klaarzetten. Kan de organisatie dit niet? Vul dan het aanvraagformulier in.

Voor sommige soorten vrijwilligerswerk is de VOG gratis. Kijk voor informatie op de website van Justis.

Moet u de VOG betalen? Vraag dan een bonnetje, zodat u de kosten terug kunt krijgen van de organisatie waar u vrijwilligerswerk gaat doen.

Ik wil meer weten over de verzekering bij vrijwilligerswerk

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft een collectieve verzekering afgesloten voor haar vrijwilligers. U leest er meer over op de website van Galant. Hier vindt u ook een link naar de folder met voorwaarden en naar het formulier dat u nodig heeft om schade te melden.

Toon op kaart (1)
x

Ik wil meer weten over geldzaken bij vrijwilligerswerk

Soms krijgt u een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk. U moet die vergoeding opgeven bij de Belastingdienst. Of u hierover belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van de vergoeding. Kijk op de website van de Belastingdienst voor de regels.

Heeft u een uitkering en wilt u vrijwilligerswerk doen? Vraag dan eerst toestemming aan uw contactpersoon bij Weener XL of het UWV. Het vrijwilligerswerk mag er niet voor zorgen dat u niet meer beschikbaar bent voor een betaalde baan.

Ook een vergoeding moet u melden bij uw contactpersoon bij de gemeente of bij het UWV. De vergoeding kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Bent u jonger dan 27 jaar en ontvangt u bijstand? Dan gaat de vergoeding voor het vrijwilligerswerk van uw uitkering af.

Krijgt u meer dan € 170 per maand of meer dan € 1700 per jaar? Dat kan invloed hebben op uw uitkering.

Lees meer over vrijwilligerswerk met een uitkering op de website van Galant.

Toon op kaart (1)
x