Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk wordt niet betaald, maar geeft veel voldoening. U doet nieuwe ervaring op en leert nieuwe mensen kennen.

Wilt u vrijwilligerswerk doen?

Op de website van Galant Vrijwilligersnetwerk vindt u een vacaturebank en informatie over het doen van vrijwilligerswerk. Voor advies kunt u contact opnemen met Galant.

Als vrijwilliger in 's-Hertogenbosch mag u cursussen en workshops volgen bij de Vrijwilligersacademie. Deze zijn gratis of u betaalt een klein bedrag. Kijk op de website voor het aanbod of vraag het Galant.

Is er een organisatie waar u voor wilt werken? Neem contact op en vraag of zij mogelijkheden hebben voor vrijwilligers. Vraag aan uw geloofsgemeenschap of u iets voor hen kunt doen.

Kijk ook eens op de website van Netwerk Informele Ondersteuning. Hier vindt u een overzicht van alle organisaties die vrijwillige hulp en informele ondersteuning bieden.

Heeft u een uitkering? Bespreek uw plannen dan eerst met uw contactpersoon bij Weener XL of het UWV. Informatie over het doen van vrijwilligerswerk met een uitkering vindt u ook op de website van Galant.

Toon op kaart (2)
x

Vraagt de gemeente u om een tegenprestatie voor het ontvangen van een bijstandsuitkering?

De gemeente kijkt op welke manier u vanuit uw interesses maatschappelijk actief kunt worden. Misschien vindt u het leuk om iets nuttigs te doen op de school van uw kind. Of misschien gaat u liever aan de slag bij een sportclub.

Op de website van Galant vindt u meer informatie over de tegenprestatie en het doen van vrijwilligerswerk met een uitkering.

Wie zorgt er voor de verzekering bij vrijwilligerswerk?

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft een collectieve verzekering afgesloten voor haar vrijwilligers. U leest er meer over op de pagina Goed Geregeld van Galant. Hier vindt u ook een link naar de folder met voorwaarden en naar het formulier dat u nodig heeft om schade te melden.

Toon op kaart (1)
x

Heeft u een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig voor vrijwilligerswerk?

Vraag aan de organisatie waar u werkt of zij de aanvraag online voor u kunnen klaarzetten. Kan de organisatie dit niet? Vraag dan om het aanvraagformulier.

Werkt u als vrijwilliger met kwetsbare mensen? Bijvoorbeeld met ouderen, mensen met schulden, vluchtelingen of mensen met een beperking? Misschien kunt u een gratis VOG aanvragen. Uw organisatie moet zich hiervoor hebben aangemeld.

Kijk voor meer informatie over de VOG op de website van Justis.