Veilig wonen

Ik wil mijn huis veiliger maken

Soms zijn aanpassingen aan uw huis nodig. Bijvoorbeeld als u door ouderdom, ziekte of een handicap moeite heeft met lopen en bewegen.

Aanpassingen in huis zijn bijvoorbeeld:

  • weghalen van drempels
  • elektrische deuropeners en lichtschakelaars op zithoogte
  • wandsteunen in badkamer, toilet of naast de trap
  • verhoogd toilet
  • douchezitje aan de wand
  • traplift

Kijk op de website Mijn huis op maat voor informatie over de mogelijkheden.

Lukt het aanpassen van uw woning u niet zelf? Vraag uw familie, vrienden of buren om hulp. Of schakel een vrijwilliger of vakmensen in. Als u uw woning huurt, zijn er regels voor wat u wel en niet mag aanpassen. Ook kan uw verhuurder u misschien helpen.

De gemeente vergoedt soms aanpassingen die nodig zijn om zelfstandig te blijven wonen. Maar niet alles. Ook is er een eigen bijdrage. Vraag de afdeling Wmo van de gemeente om hulp. Samen met u kijken ze naar de mogelijkheden.

Of vraag vrijblijvend advies van een vrijwillige coach van Farent. Kijk op de website voor meer informatie. U kunt Farent ook vragen naar een cursus valpreventie.

Zoekt u een vrijwilliger die kan helpen met klussen? Neem contact op Galant Vrijwilligerswerk of met het Klusteam Noord.

Toon op kaart (2)
x

Ik wil mij veiliger voelen thuis en op straat

Meld de plekken waar u zich onveilig voelt bij een wijk- of buurtagent. Geef het door aan de gemeente als de straatverlichting niet werkt. Of maak een (anonieme) melding als u iets hoort of ziet waar u zich niet prettig bij voelt.

Voelt u zich onveilig omdat u iets naars heeft meegemaakt zoals een inbraak, brand of geweld? Praat over uw gevoelens. Bel bijvoorbeeld De Luisterlijn. Slachtofferhulp kan u ook helpen.

Kijk ook naar de mogelijkheden om uw huis beter te beveiligen. Op de website van de brandweer staan tips om brand te voorkomen. Op de website Maak het ze niet te makkelijk vindt u tips tegen inbraak.

Steeds meer buurten hebben WhatsApp Buurtpreventie. Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen.

Heeft u een klacht over de veiligheid op straat? Bel de wijk- of buurtagent. Geef aan wat de klacht is en of u al vaker heeft gebeld. Bel ook als u klachten heeft over overlast in uw straat. Bijvoorbeeld als u last heeft van schreeuwen, gillen, herrie of scooters die over voetpaden rijden.

Ik wil personenalarmering om snel om hulp te kunnen roepen

Personenalarmering is een alarmeringssysteem om bij nood hulp in te schakelen. Bijvoorbeeld als u in huis bent gevallen of u zich plotseling niet goed voelt. U kunt dag en nacht een meldpost waarschuwen. Dit doet u via een knop in uw huis of via een zender om uw nek, pols of broekriem. Of u gebruikt een mobiele telefoon.

Heeft u personenalarmering nodig? Informeer bij uw zorgverzekeraar of u een deel van de kosten vergoed krijgt. Soms helpt de gemeente met de kosten. De gemeente 's-Hertogenbosch noemt personenalarmering ook wel sociale alarmering. Kijk op de website van de gemeente hoe u bijzondere bijstand voor sociale alarmering aanvraagt.

U kunt personenalarmering aanvragen bij thuiszorgorganisaties. Bijvoorbeeld bij Vivent, BrabantZorg, IVT Thuiszorg, Buurtzorg of Thuiszorg Pantein. Kijk op Zorgkaart Nederland voor alle thuiszorgorganisaties bij u in de buurt.

Toon op kaart (4)
x

Ik heb problemen met buren

Probeer de problemen eerst zelf met uw buren te bespreken. Op de website Problemen met je buren en op de website van de politie vindt u informatie en tips.

Neem contact op met Buurtbemiddeling073, of ga bij ze langs op het spreekuur op een van de wijkpleinen.

Toon op kaart (1)
x