Toeslagen en bijdragen

Met toeslagen en bijdragen helpt de overheid mensen die niet rond kunnen komen. Zo kunt u financiële hulp krijgen bij kosten zoals huur, zorg, kinderopvang en dagelijkse uitgaven. Er zijn wel regels en voorwaarden. Hier vindt u informatie over de hulp die u kunt krijgen en hoe u die aanvraagt.

Heeft u moeite om rond te komen?

Als het u (tijdelijk) niet lukt om rond te komen van uw inkomen, komt u misschien in aanmerking voor regelingen van de overheid. Bijvoorbeeld huurtoeslag of zorgtoeslag. De huurtoeslag is voor het betalen van de huur, de zorgtoeslag is voor het betalen van de zorgverzekering en zo zijn er nog meer toeslagen. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over alle landelijke toeslagen en hoe het werkt.

Met het programma Bereken uw recht van het Nibud kunt u zien voor welke toeslagen en bijdragen u in aanmerking komt. Op de website vult u uw gegevens in. Het programma rekent uit of u geld kunt krijgen.

Komt u er niet uit? Klik hieronder op de toeslag waar u een vraag over heeft. Daar krijgt u meer uitleg over die toeslag. Ook leest u wat u kunt doen om hulp te krijgen.

Misschien kunt u hulp krijgen van de gemeente. Kijk op de gemeentepagina's bijstand en bijzondere bijstand. Hier leest u wat de mogelijkheden zijn en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Of bel met de gemeente voor een afspraak met de Sociaal Raadslieden. Kijk ook eens op de website Bereken uw recht Plus. Hier kunt u zien of u in aanmerking komt voor een vergoeding van de gemeente.

Wilt u hulp met geld besparen? Bel de gemeente en vraag naar Eerste Hulp Bij Geldzaken. Wilt u meer inkomen? Ga naar Weener XL voor hulp bij het zoeken naar (ander) werk.

Toon op kaart (2)
x

Waarover wilt u iets weten?