Geen eigen vervoermiddel

Openbaar vervoer

Iedereen kan gebruik maken van het openbaar vervoer. In Den Bosch is er zowel treinvervoer als vervoer met stadsbussen, streekbussen en buurtbussen. Kijk voor meer informatie over reizen met het openbaar vervoer bij Arriva en NS.

Deelvervoer

De gemeente 's-Hertogenbosch stimuleert duurzaam deelvervoer. Er zijn verschillende manieren om vervoermiddelen te huren of gebruiken. Denk aan (elektrische) scooters, fietsen en auto’s. Bekijk Vervoersmogelijkheden in 's-Hertogenbosch voor de mogelijkheden. Je kunt zowel dichtbij als verder weg reizen.

Seniorenbus ’s-Hertogenbosch

De Seniorenbus biedt begeleid vervoer waarbij u hulp krijgt van een vrijwilliger. Voor alle ouderen vanaf 55 jaar en woonachtig in de gemeente ’s-Hertogenbosch (Nuland, Vinkel, Rosmalen, Engelen en Bokhoven) die abonnee zijn bij de Seniorenbus. De chauffeur en andere passagiers staan ook open voor een praatje. U reist van deur tot deur.

Blauwe Engelen

Gratis hop on hop off-bus die via een vaste route door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch rijdt. Beginpunt is het Stationsplein. Op verzoek kan het busje overal op de route stoppen.

Fiets

Er zijn mogelijkheden om fietsen te huren, bijvoorbeeld een NS-fiets, BravoFiets of Bondi-fiets. Kijk in het vervoersoverzicht voor meer informatie.

Blauwe Engelen - hop on hop off-bus

Gratis hop on hop off bus die via een vaste route door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch rijdt.

Een vaste route door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Beginpunt is het Stationsplein. Op verzoek kan het busje overal op de route stoppen. Van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag van 12.00-16.00 uur.

Bondi fiets

Elektrische deelfietsen. Voor iedereen vanaf 16 jaar die de Bondi-app downloadt.

Per minuut betaalt u € 0,24 of 24 uur voor € 9,99.

Website
www.bondi.city

E-mailadres
app@bondi.city

Telefoonnummer
06 18 21 02 12

Bravofiets

Deelfietsen. U reist met de Hopperpoint-app of de Glimble-app van Arriva met account. Bij de start betaalt u € 1,- en vervolgens betaalt u per 30 minuten € 1,-. U betaalt maximaal € 10,- per dag.

Website
www.bravo.info

Seniorenbus 's-Hertogenbosch

Vervoersproject door vrijwilligers voor 65-plussers uit 's-Hertogenbosch. Voor € 0,50 per rit kunt u zich van deur tot deur laten vervoeren binnen de stadgrenzen van 's-Hertogenbosch. Goedkoop én gezellig, want er rijdt ook altijd een begeleider mee. Die helpt niet alleen bij het in- en uitstappen, maar die heeft ook tijd om gewoon eens een praatje met u te maken.

Bent u 65 jaar of ouder? En woont u binnen de gemeentegrens van ’s-Hertogenbosch (‘s-Hertogenbosch, Vlijmen, Engelen, Rosmalen, Nuland en Vinkel)? Dan kunt u voor € 6,- per maand abonnee worden van de Seniorenbus.

Bezoekadres
St. Teunislaan 1
5231 BS 's-Hertogenbosch

Postadres
Postbus 5052
5201 GB 's-Hertogenbosch

E-mailadres
info@senioren-bus.nl

Telefoonnummer
06 13 00 76 60

Vervoersmogelijkheden in 's-Hertogenbosch

Arriva

Website
www.arriva.nl

NS - reisplanner

Website
www.ns.nl


Kijk of u uw eigen vervoermiddel (zoals een auto of een fiets) kunt aanpassen voordat u iets nieuws koopt. Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans ziet u wat er mogelijk is.

Is het aanpassen van een normaal vervoermiddel niet genoeg? Misschien is een ander vervoermiddel beter voor u. Bijvoorbeeld een scootmobiel, een elektrische fiets of een rolstoelgeschikte auto.

Bent u 75 jaar of ouder en rijdt u auto? Dan moet u bij uw rijbewijsverlenging gekeurd worden. Kijk op de website van het CBR voor meer informatie.

CBR - rijbewijskeuring

Telefoonnummer
0900 02 10

Hulpmiddelenwijzer Vilans - vervoer


De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. Er is een medisch onderzoek verplicht voor de aanvraag. U vraagt de kaart aan bij de afdeling Wmo van de gemeente.

Een parkeerplaats voor gehandicapten vraagt u aan bij de gemeente. De parkeerplaats kunt u alleen aanvragen als u al een parkeerkaart voor gehandicapten heeft. De parkeerplaats is gekoppeld aan uw kenteken. Alleen uw voertuig mag hier parkeren. Bel de gemeente voor het maken van een afspraak. U kunt ook het aanvraagformulier op de website invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Gemeente 's-Hertogenbosch - gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Aanvraagformulier voor een gehandicaptenparkeerplaats. Voor invullen is een DigiD nodig. 

Bezoekadres
Wolvenhoek 1
5211 HH s-Hertogenbosch

Telefoonnummer
073 615 51 55

Gemeente 's-Hertogenbosch - Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor iedereen die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen en wil meedoen in de maatschappij. 

Bezoekadres
Wolvenhoek 1
5211 HH s-Hertogenbosch

Telefoonnummer
073 615 51 55


U kunt als nieuwkomer fietslessen volgen in Den Bosch bij Copernikkel. Via het project Wij Gaan Fietsen wordt u op weg geholpen. U heeft geen eigen fiets nodig om mee te doen aan de lessen.

Copernikkel heeft ook een Fietswerkplaats in het Cementrum waar u terecht kunt als inwoner van ’s-Hertogenbosch als u uw fiets wilt leren repareren.

Copernikkel

Werkwinkel West. 

Bezoekadres
Copernicuslaan 308
5223 ER 's-Hertogenbosch

E-mailadres
info@copernikkel.nl

Telefoonnummer
06 25 21 53 40


Bij Fietsmaatjes Den Bosch kunt u samen op pad met een vrijwilliger op een elektrische duofiets. In Vinkel kunt u samen fietsen met een vrijwilliger op een elektrische duofiets.

Duofietsen Vinkel

Samen fietsen met een vrijwilliger op een elektrische duofiets in Vinkel. Voor inwoners van Vinkel die er graag op uit gaan met de fiets maar dit niet meer zelf kunnen of zich er niet prettig bij voelen.

Tijdstip: in overleg.

Kosten: gratis, u kunt een vrijwillige bijdrage geven.

Telefoonnummer
06 31 04 21 03

Fietsmaatjes Den Bosch

Fietsmaatjes zorgt ervoor dat vrijwilligers en gasten aan elkaar worden gekoppeld zodat de gasten die niet meer zelfstandig durven of kunnen fietsen, kunnen genieten van een fietstocht (met trapondersteuning). Ze spreken onderling af wanneer ze samen op pad gaan.

Postadres
Creijenhoek 15

Telefoonnummer
06 33 03 38 90


Koo is het loket in de gemeente ’s-Hertogenbosch voor vragen over verschillende onderwerpen zoals vervoer. U kunt langskomen bij een van de Koo-wijkpleinen voor informatie of advies. De medewerkers van Koo zoeken samen met u naar mogelijkheden en oplossingen en wat voor u geschikte vervoersmiddelen zijn. U kunt ook bellen met Koo.

Koo

Koo is het loket in de gemeente ’s-Hertogenbosch voor vragen over geldzaken, zorg en hulp, jeugd en gezin, wonen en vervoer, opleiding en werk en meedoen en meehelpen. Heeft u vragen of zorgen waar u niet direct een antwoord op heeft? De medewerkers van Koo zoeken samen met u naar oplossingen. Ze geven informatie en advies. Is het nodig dan melden ze u aan bij de gemeente of het buurtteam voor ondersteuning.

 

Koo kunt u bereiken op een manier die u zelf prettig vindt. U kunt bellen, dan krijgt u een professional aan de lijn. Of u kunt langskomen bij een van de negen Koo-wijkpleinen voor informatie of advies. Vrijwilligers met verstand van zaken helpen u daar verder. Zij helpen u bijvoorbeeld met het invullen van formulieren, het regelen van zaken op de computer en hebben samen met u contact met instanties. Koo is telefonisch bereikbaar en per WhatsApp. De wijkpleinen zijn momenteel alleen op afspraak te bezoeken.

 

Vragen over hulp of ondersteuning?

Wilt u hulp of ondersteuning? Bijvoorbeeld voor jeugdzorg, maatschappelijk werk of huishoudelijke hulp? Dan belt u naar Koo en krijgt u een medewerker aan de telefoon. Deze medewerker luistert naar uw verhaal en stelt aanvullende vragen. Zij geven advies en informatie en indien nodig melden zij u aan bij de gemeente of bij het buurtteam met de informatie die u gegeven heeft. U krijgt een bevestiging dat de aanvraag bij de gemeente of het buurtteam is gedaan. Daarin staat ook hoe het verder gaat.

 

Wat is Koo?

Koo is een coöperatie. Beroepskrachten en vrijwilligers van Farent, MEE, GGD en gemeente werken hier samen. Hier kunt een kort filmpje over Koo bekijken.

Telefoonnummer
073 206 88 88