U kunt zelf veel doen om schulden op te lossen of te voorkomen. Maar soms lukt het niet meer om zelf uit de schulden te komen. U kunt dan schuldhulpverlening krijgen. Lees hier over het aflossen van schulden en over de hulp die u kunt krijgen.
Ik kan mijn rekeningen niet betalen
Vaak kunt u uitstel van betaling aanvragen. Dit doet u bij de organisatie of het bedrijf waar u de schuld heeft. Ook kunt u vragen om een betalingsregeling. U betaalt de schuld dan bijvoorbeeld in kleine delen af. Kijk op de website Zelf je schulden regelen voor tips en informatie.
Kijk op de website van het Juridisch Loket. Zij bieden hulp en informatie. Op de website van Nibud vindt u een stappenplan om grip te krijgen op uw geldzaken. Of download gratis de mobiele app fiKks. Via de app helpt een vrijwillige buddy om uw geldzaken op orde te krijgen. Kijk op de website voor meer informatie.
Zelf je schulden regelen
Juridisch Loket - schulden
Nibud - Grip op geld
Stappenplan om grip te krijgen op uw geldzaken.
fiKks
Mobiele app om met hulp van een vrijwillige buddy de geldzaken op orde te krijgen.
Ik heb hulp nodig bij het aflossen van schulden
Vraag hulp aan de gemeente. U krijgt dan een schuldhulpverlener. Er zijn 2 mogelijkheden:
- Schuldbemiddeling. De schuldhulpverlener maakt afspraken met uw schuldeisers. In 3 jaar zet u zoveel mogelijk geld opzij om de schulden af te betalen.
- Schuldsanering. U krijgt een lening van de gemeente om uw schulden af te betalen. U betaalt de gemeente terug in 3 jaar.
Op de website van de gemeente vindt u informatie over schulddienstverlening. U leest hier ook de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor schulddienstverlening. Bel de gemeente om een afspraak te maken.
Gemeente 's-Hertogenbosch - Eerste Hulp Bij Geldzaken
Spreekuur:
- Ma t/m vr, 9.00 tot 16.00 uur bij Weener XL, ingang Werk en Inkomen.
Ik krijg hulp bij schulden en er verandert iets in mijn leven
Misschien gaat u meer of minder verdienen of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer.
Geef alle veranderingen door aan uw schuldhulpverlener bij de gemeente. Het kan invloed hebben op het bedrag dat u moet afbetalen.
Gemeente 's-Hertogenbosch
Openingstijden: maandag tm vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en donderdagavond tot 20.00 uur.
Ik moet mijn huis uit vanwege schulden
Neem zo snel mogelijk contact op Eerste Hulp Bij Geldzaken.
Wordt uw gas, water of elektriciteit afgesloten? Ook daarvoor geldt: neem snel contact op met Eerste Hulp voor Geldzaken.
Gemeente 's-Hertogenbosch - Eerste Hulp Bij Geldzaken
Spreekuur:
- Ma t/m vr, 9.00 tot 16.00 uur bij Weener XL, ingang Werk en Inkomen.
Ik kan niet zelf beslissen over geld of zorg
Soms kunt u zelf niet beslissen over geld of zorg. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Of als u door hoge schulden in de problemen komt. Iemand anders kan dan voor u beslissingen nemen. Dat kan op verschillende manieren:
- mentorschap: een mentor neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg. Bijvoorbeeld over uw verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding.
- bewindvoering: een bewindvoerder neemt beslissingen over uw geld en spullen.
- curatele: een curator neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg en over uw geld en spullen.
U vraagt mentorschap, bewindvoering en curatele aan via de rechter. U kunt het voor uzelf aanvragen of voor iemand anders. Voor meer informatie kijkt u op de websites van de Rechtspraak en de Rijksoverheid. U leest hier ook hoe u mentorschap, bewindvoering of curatele aanvraagt.
Of ga langs bij het Juridisch Loket.
Zoekt u een bewindvoerder? Kijk op de website van branchevereniging PBI.
Juridisch Loket - 's-Hertogenbosch
Het juridisch loket geeft gratis eerste hulp bij juridisch vragen.
Inloopspreekuur:
- maandag, 9.00 - 11.00 uur
- dinsdag, 14.00 - 16.00 uur
- donderdag, 14.00 - 16.00 uur
Branchevereniging PBI
Rijksoverheid - mentorschap, bewindvoering en curatele
Rechtspraak.nl - mentorschap, bewindvoering en curatele
Ik wil hulp bij het vinden van de juiste hulp
Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.
Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.
De cliëntondersteuner helpt u met:
- uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
- in contact komen met de juiste organisaties
- aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
- de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning
Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.
Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.
MEE De Meent Groep
MEE helpt mensen met een beperking en hun naasten zodat ze zo goed mogelijk mee kunnen doen in de samenleving. MEE biedt informatie, advies en ondersteuning op maat. De professionals van MEE hebben jarenlange ervaring met het ondersteunen van mensen met een beperking of chronische ziekte. Zij kennen de mogelijkheden en weten waar u tegenaan loopt. Of het nu gaat om opvoeding, ontwikkeling, werk, wonen, geldzaken of regelgeving.
Cliëntondersteuners van MEE geven u uitleg over ingewikkelde zaken, staan naast u en denken mee om samen een goede oplossing te vinden. Zodat u zelf weer verder kunt. Ze gaan uit van wat u nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te zijn. Om weer mee te kunnen doen in de samenleving. Als het kan met hulp van uw familie, vrienden en andere betrokkenen.
De professionals van MEE werken in buurtteams. Daarnaast biedt MEE onafhankelijke cliëntondersteuning in de Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet, in de Wet langdurige zorg (Wlz) en in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dat doet MEE gratis en zonder verwijzing of indicatie.
Bezoekadres
Postadres
Farent
Voorheen Juvans en Welzijn Divers.
Door en Voor, Stichting
Aanbod Door en Voor, Stichting:
- Steun, inloopmogelijkheden en contactmomenten voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek met mensen die op basis van ingrijpende, emotionele levensgebeurtenissen en hun persoonlijke reflectie daarop als klankbord en steunpilaar kunnen dienen.
- Inhoudelijke en praktische begeleiding bij ieders proces dmv herstel cursussen.
- Partner zijn bij het verkrijgen van inzicht in eigen proces en eigen ontwikkeling.
- Het bieden van de mogelijkheid ervaring op te doen en verder te ontwikkelen in de praktijk dmv vrijwilligerswerk.
- Eerste stap naar professionele ervaringsdeskundigheid.
Coördinatoren Ivonne Berkers en Anya van Paemel.
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur