Schulden

U kunt zelf veel doen om schulden op te lossen of te voorkomen. Maar soms lukt het niet meer om zelf uit de schulden te komen. U kunt dan schuldhulpverlening krijgen. Lees hier over het aflossen van schulden en over de hulp die u kunt krijgen.

Ik kan mijn rekeningen niet betalen

Vaak kunt u uitstel van betaling aanvragen. Dit doet u bij de organisatie of het bedrijf waar u de schuld heeft. Ook kunt u vragen om een betalingsregeling. U betaalt de schuld dan bijvoorbeeld in kleine delen af. Kijk op de website Zelf je schulden regelen voor tips en informatie.

Kijk op de website van het Juridisch Loket. Zij bieden hulp en informatie. Op de website van Nibud vindt u een stappenplan om grip te krijgen op uw geldzaken. Of download gratis de mobiele app fiKks. Via de app helpt een vrijwillige buddy om uw geldzaken op orde te krijgen. Kijk op de website voor meer informatie.

Kijk ook op de website van 's-Hertogenbosch tegen Armode (STA). De website verwijst u door naar allerlei hulporganisaties.

Ik heb hulp nodig bij het aflossen van schulden

Vraag hulp aan de gemeente. U krijgt dan een schuldhulpverlener. Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Schuldbemiddeling. De schuldhulpverlener maakt afspraken met uw schuldeisers. In 3 jaar zet u zoveel mogelijk geld opzij om de schulden af te betalen.
  • Schuldsanering. U krijgt een lening van de gemeente om uw schulden af te betalen. U betaalt de gemeente terug in 3 jaar.

Op de website van de gemeente vindt u informatie over schulddienstverlening. U leest hier ook de voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor schulddienstverlening. Bel de gemeente om een afspraak te maken.

Toon op kaart (1)
x

Ik krijg hulp bij schulden en er verandert iets in mijn leven

Misschien gaat u meer of minder verdienen of heeft u een nieuw adres of rekeningnummer.

Geef alle veranderingen door aan uw schuldhulpverlener bij de gemeente. Het kan invloed hebben op het bedrag dat u moet afbetalen.

Toon op kaart (1)
x

Ik moet mijn huis uit vanwege schulden

Neem zo snel mogelijk contact op Eerste Hulp Bij Geldzaken.

Wordt uw gas, water of elektriciteit afgesloten? Ook daarvoor geldt: neem snel contact op met Eerste Hulp voor Geldzaken.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG)

EHBG is er voor alle inwoners van ‘s-Hertogenbosch met zorgen en vragen over geldzaken. U kunt een afspraak maken of gewoon binnenlopen.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur (Weener XL, ingang werk en inkomen)

Van Herpensweide
1
5231 VL
's-Hertogenbosch

Ik kan niet zelf beslissen over geld of zorg

Soms kunt u zelf niet beslissen over geld of zorg. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Of als u door hoge schulden in de problemen komt. Iemand anders kan dan voor u beslissingen nemen. Dat kan op verschillende manieren:

  • mentorschap: een mentor neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg. Bijvoorbeeld over uw verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding.
  • bewindvoering: een bewindvoerder neemt beslissingen over uw geld en spullen.
  • curatele: een curator neemt beslissingen over uw persoonlijke zorg en over uw geld en spullen.

U vraagt mentorschap, bewindvoering en curatele aan via de rechter. U kunt het voor uzelf aanvragen of voor iemand anders. Voor meer informatie kijkt u op de websites van de Rechtspraak en de Rijksoverheid. U leest hier ook hoe u mentorschap, bewindvoering of curatele aanvraagt.

Of neem contact op met Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG).

Zoekt u een bewindvoerder? Neem dan contact op met het bewindvoerderskantoor van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG)

EHBG is er voor alle inwoners van ‘s-Hertogenbosch met zorgen en vragen over geldzaken. U kunt een afspraak maken of gewoon binnenlopen.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur (Weener XL, ingang werk en inkomen)

Van Herpensweide
1
5231 VL
's-Hertogenbosch

Ik wil hulp bij het vinden van de juiste hulp

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

  • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
  • in contact komen met de juiste organisaties
  • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
  • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie vindt u op de pagina Onafhankelijke cliëntondersteuning.

Toon op kaart (2)
x