Scheiding

Wilt u gaan scheiden of denkt u er over na?

Zorg dat u goede afspraken maakt. Op de website van het Juridisch Loket vindt u uitleg, advies en een stappenplan.

Heeft u vragen over de juridische kant van scheiden? Maak een afspraak bij het Juridisch Loket of bij de Rechtswinkel. Of ga langs tijdens het spreekuur.

Toon op kaart (2)
x

Gaat u scheiden en heeft u kinderen onder de 18 jaar?

Dan moet u samen een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over bijvoorbeeld de zorg en opvoeding na de scheiding, kinderalimentatie en communicatie. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Heeft u hulp nodig bij het maken van afspraken in het belang van de kinderen? Farent helpt u bij het samen maken van duurzame afspraken, als beide ouders dit willen.

In het leven van uw kinderen zal er veel gaan veranderen. Geef ze aandacht, steun en begrip. Bij het Regionaal Trainingscentrum vindt u gratis cursussen om hierbij te helpen. Voor kinderen is er een spel- en praatgroep. Voor ouders is er de cursus Positief opvoeden voor gescheiden ouders.

Op de website Vila Pinedo vindt u meer tips en informatie. Ook kinderen kunnen op de website terecht. Of praat met iemand van Koo. Zij informeren u over de mogelijkheden.

Krijgt u een nieuwe relatie?

Uw kind krijgt dan te maken met een stiefvader of stiefmoeder en soms ook met stiefbroertjes en stiefzusjes. Iedereen in zo’n nieuw gezin moet leren omgaan met elkaar. Nieuw Gezin Nederland geeft informatie en tips. Kijk op hun website.

Wilt u meer weten over omgangsregeling, alimentatie en geldzaken?

Ook na de scheiding moet(en) uw kind(eren) met beide ouders kunnen omgaan. Daarom wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. Beide ouders moeten zich daaraan houden. Zorgt uw ex-partner ervoor dat u uw kind niet mag zien? Kijk op de website van de Rijksoverheid wat u kunt doen.

Als uw kind na de scheiding bij u woont, moet uw ex-partner alimentatie voor uw kind betalen. Lees meer op de website van Rijksoverheid. Betaalt uw ex-partner niet? Neem contact op met het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Het LBIO helpt u om de alimentatie toch te krijgen.

Voor juridisch advies of rechtsbijstand kijkt u op de website van het Juridisch Loket.

Heeft u hulp nodig met het afspreken en nakomen van de omgangsregeling? Misschien kan Humanitas BOR u helpen.

Toon op kaart (1)
x