Ik ga scheiden en wil weten wat ik voor mijn kind moet regelen
U moet samen met uw ex-partner een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over waar uw kind gaat wonen en hoe u samen de zorg en opvoeding regelt. Ook wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. U en uw ex-partner moeten zich hieraan houden. En er staan afspraken in over hoe u elkaar informeert. Bijvoorbeeld over belangrijke zaken van uw kind. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Na de scheiding moet u samen de kosten voor de zorg en opvoeding betalen. Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.
Heeft u hulp nodig bij het maken van afspraken in het belang van de kinderen? Farent helpt u bij het samen maken van duurzame afspraken, als beide ouders dit willen.
Farent
Voorheen Juvans en Welzijn Divers.
Rijksoverheid - ouderschapsplan
Nibud - kinderalimentatie
Ik ga scheiden en heb rechtshulp nodig
Op de website Rechtwijzer staat veel informatie over alles wat met scheiden te maken heeft. Zoals hoe het zit met uw woning en kinderen.
Betaalt uw ex-partner zijn of haar deel van de kosten niet? Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) helpt u het geld toch te krijgen. Gaat het om kinderalimentatie voor een kind van 18 jaar of ouder? Dan moet uw kind zelf een verzoek indienen bij het LBIO. Of het verzoek van de andere ouder ondertekenen.
U kunt ook gratis advies vragen aan het Juridisch Loket.
Heeft u weinig inkomen en dringend juridische hulp nodig? Neem contact op met Sociaal Verhaal.
Of maak een afspraak bij de Rechtswinkel 's-Hertogenbosch. U kunt ook langsgaan tijdens het spreekuur.
Juridisch Loket - 's-Hertogenbosch
Het juridisch loket geeft gratis eerste hulp bij juridisch vragen.
Inloopspreekuur:
- maandag, 9.00 - 11.00 uur
- dinsdag, 14.00 - 16.00 uur
- donderdag, 14.00 - 16.00 uur
Rechtswinkel 's-Hertogenbosch
Gratis juridisch advies. Inloopspreekuur op woensdag van 19:00 tot 20:30 uur.
Sociaal Verhaal - rechtshulp door vrijwilligers
Telefonisch bereikbaar ma t/m vr van 9.00 uur - 17.00 uur
Rechtwijzer - uit elkaar
Ik heb persoonlijke problemen door de scheiding
Vraag buren, vrienden of familie om hulp of zoek contact met andere mensen die alleen zijn. Ga naar uw predikant, pastoor of imam. Wilt u liever een gesprek met een maatschappelijk werker? Neem contact op met Koo.
Misschien past een zelfhulpgroep bij u. Kijk op Zelfhulp Den Bosch voor meer informatie. Sommige groepsbijeenkomsten zijn onder leiding van een maatschappelijk werker. Neem hiervoor contact op met het Regionaal Trainingscentrum.
Heeft u psychische klachten door het verlies? Neem contact op met MIND Korrelatie voor anonieme en professionele hulp. Op de website vindt u een overzicht van de instanties waar u terecht kunt voor hulp. Ook leest u hier ervaringsverhalen en informatie over psychische klachten.
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Regionaal Trainingscentrum
Gratis trainingen, cursussen en lotgenotengroepen in de gemeenten 's-Hertogenbosch, Vught, Haaren, Sint-Michielsgestel en Boxtel.
Steunpunt Zelfhulp ’s-Hertogenbosch & Regio Den Bosch
Bij het Steunpunt Zelfhulp komen meer dan 40 zelfhulpgroepen bijeen. Een zelfhulpgroep wordt gevormd door kwetsbare individuen die een vergelijkbare problematiek delen (lotgenoten). Door deelname aan een zelfhulpgroep, komen deelnemers sterker in hun schoenen te staan. Dit gebeurt o.a. omdat zij van anderen leren hoe om te gaan met problemen, zij vinden een luisterend oor, deelnemers stimuleren elkaar. De problematieken zijn zeer divers; geestelijke en lichamelijke gezondheid, verslavingszorg, sociale thema’s.
Deelname aan zelfhulpgroepen gebeurt op vrijwillige basis, is anoniem en gratis.
MIND Korrelatie
Als u met MIND Korrelatie wilt appen, voeg dan het nummer 06 13 86 38 03 toe aan de contacten van uw telefoon en start een gesprek. Bereikbaar: ma t/m vrij 09:00 - 18:00 uur.
Mijn kind heeft het moeilijk na de scheiding
Op de website Voor Jonge Helden staat informatie voor kinderen. Uw kind kan hier video's van andere kinderen bekijken of een vraag stellen.
Op de website Villa Pinedo krijgt uw kind hulp en advies. Met hun eigen online Buddy kunnen kinderen ervaringen uitwisselen en praten over emoties.
Wil uw kind met iemand praten? Het kan bellen met de Kindertelefoon. U kunt ook een afspraak voor uw kind maken bij de huisarts.
Blijven opvoeden tijdens een scheiding en erna is belangrijk. Bij het Regionaal Trainingscentrum kunt u zich aanmelden voor een cursus Positief opvoeden voor gescheiden ouders.
Wilt u allebei hulp van een maatschappelijk werker bij het maken van een ouderschapsplan? Bel Koo.
Uw kind kan meedoen aan KIES. Dit zijn groepsbijeenkomsten van kinderen of jongeren met gescheiden ouders. Vraag ernaar bij het Regionaal Trainingscentrum.
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Regionaal Trainingscentrum - cursus Positief opvoeden voor gescheiden ouders
Regionaal Trainingscentrum - KIES
Gratis trainingen, cursussen en lotgenotengroepen in de gemeenten 's-Hertogenbosch, Vught, Haaren, Sint-Michielsgestel en Boxtel.
Huisartsen
Voor Jonge Helden
Kindertelefoon
Bij De Kindertelefoon werken vrijwilligers, die aan kinderen en jongeren de mogelijkheid bieden om in vertrouwen te praten over een probleem. Kinderen krijgen advies, informatie en ondersteuning.
Ik heb hulp nodig bij de geldzaken rond mijn scheiding
Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.
Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.
Komt er er zelf niet uit? Neem contact op met de Sociaal Raadslieden of met het Juridisch Loket.
Gemeente 's-Hertogenbosch - Sociaal Raadslieden
De Sociaal Raadslieden zijn onderdeel van het het team Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG)
De Sociaal Raadslieden geven sociaal juridisch advies en hulp bij het invullen van juridische, financiële en fiscale papieren en vragen over wetten, regelingen en toeslagen. Kijk voor spreekuren in de wijk op de website.
EHBG
Inwoners kunnen op afspraak weer terecht bij de consulenten van EHBG. Een afspraak maken kan via (073) 615 51 55 of per mail naar teamEHBG@s-hertogenbosch.nl.
Sociaal Raadslieden
De raadslieden werken veel vragen telefonisch af, maar een afspraak maken in het stadskantoor en op de wijkpleinen kan ook weer. De wijkpleinen waar de raadslieden op afspraak werken:
- Wijkplein Boschveld, Zernikestraat 2
- Wijkplein Hambaken, Het Wielsum 1
- Wijkplein De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 109
- Wijkplein De Kiek, Dageraadsweg 39
- Wijkplein Rosmalen, Hoff van Hollantlaan 1
Voor een afspraak met de raadslieden kunnen inwoners bellen naar (073) 615 90 90. Dit kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur of op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Mailen kan naar sociaalraadslieden@s-hertogenbosch.nl.
Bezoekadres
Postadres
Juridisch Loket - 's-Hertogenbosch
Het juridisch loket geeft gratis eerste hulp bij juridisch vragen.
Inloopspreekuur:
- maandag, 9.00 - 11.00 uur
- dinsdag, 14.00 - 16.00 uur
- donderdag, 14.00 - 16.00 uur