Scheiden

Ik ga scheiden en wil weten wat ik voor mijn kind moet regelen

U moet samen met uw ex-partner een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over waar uw kind gaat wonen en hoe u samen de zorg en opvoeding regelt. Ook wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. U en uw ex-partner moeten zich hieraan houden. En er staan afspraken in over hoe u elkaar informeert. Bijvoorbeeld over belangrijke zaken van uw kind. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Na de scheiding moet u samen de kosten voor de zorg en opvoeding betalen. Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.

Heeft u hulp nodig bij het maken van afspraken in het belang van de kinderen? Farent helpt u bij het samen maken van duurzame afspraken, als beide ouders dit willen.

Toon op kaart (1)
x

Ik ga scheiden en heb rechtshulp nodig

Op de website Rechtwijzer staat veel informatie over alles wat met scheiden te maken heeft. Zoals hoe het zit met uw woning en kinderen.

Betaalt uw ex-partner zijn of haar deel van de kosten niet? Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) helpt u het geld toch te krijgen. Gaat het om kinderalimentatie voor een kind van 18 jaar of ouder? Dan moet uw kind zelf een verzoek indienen bij het LBIO. Of het verzoek van de andere ouder ondertekenen.

U kunt ook gratis advies vragen aan het Juridisch Loket.

Heeft u weinig inkomen en dringend juridische hulp nodig? Neem contact op met Sociaal Verhaal.

Of maak een afspraak bij de Rechtswinkel 's-Hertogenbosch. U kunt ook langsgaan tijdens het spreekuur.

Toon op kaart (2)
x

Ik heb persoonlijke problemen door de scheiding

Vraag buren, vrienden of familie om hulp of zoek contact met andere mensen die alleen zijn. Ga naar uw predikant, pastoor of imam. Wilt u liever een gesprek met een maatschappelijk werker? Neem contact op met Koo.

Misschien past een zelfhulpgroep bij u. Kijk op Zelfhulp Den Bosch voor meer informatie. Sommige groepsbijeenkomsten zijn onder leiding van een maatschappelijk werker. Neem hiervoor contact op met het Regionaal Trainingscentrum.

Heeft u psychische klachten door het verlies? Neem contact op met MIND Korrelatie voor anonieme en professionele hulp. Op de website vindt u een overzicht van de instanties waar u terecht kunt voor hulp. Ook leest u hier ervaringsverhalen en informatie over psychische klachten.

Toon op kaart (1)
x

Mijn kind heeft het moeilijk na de scheiding

Op de website Voor Jonge Helden staat informatie voor kinderen. Uw kind kan hier video's van andere kinderen bekijken of een vraag stellen.

Op de website Villa Pinedo krijgt uw kind hulp en advies. Met hun eigen online Buddy kunnen kinderen ervaringen uitwisselen en praten over emoties.

Wil uw kind met iemand praten? Het kan bellen met de Kindertelefoon. U kunt ook een afspraak voor uw kind maken bij de huisarts.

Blijven opvoeden tijdens een scheiding en erna is belangrijk. Bij het Regionaal Trainingscentrum kunt u zich aanmelden voor een cursus Positief opvoeden voor gescheiden ouders.

Jongeren kunnen voor een luisterend oor terecht bij het spreekuur van Dropzone.

Wilt u allebei hulp van een maatschappelijk werker bij het maken van een ouderschapsplan? Bel Koo.

Uw kind kan meedoen aan KIES. Dit zijn groepsbijeenkomsten van kinderen of jongeren met gescheiden ouders. Vraag ernaar bij het Regionaal Trainingscentrum.

Ik heb hulp nodig bij de geldzaken rond mijn scheiding

Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies.

Heeft u samen een kind? Na de scheiding moet u samen met uw ex-partner de kosten voor de zorg en opvoeding blijven betalen. In een ouderschapsplan maakt u hier afspraken over. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Komt er er zelf niet uit? Neem contact op met de Sociaal Raadslieden of met het Juridisch Loket.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Juridisch Loket - 's-Hertogenbosch

Het juridisch loket geeft gratis eerste hulp bij juridisch vragen.

Inloopspreekuur:

  • maandag, 9.00 - 11.00 uur
  • dinsdag, 14.00 - 16.00 uur
  • donderdag, 14.00 - 16.00 uur
Stationsweg
9
5211 TV
s-Hertogenbosch