Psychische klachten

Ik heb last van stress

Te veel stress kan klachten geven. Zoals angsten of een depressie. Neem de tijd om te ontspannen.

Een hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken. Hierdoor kunt u psychische en lichamelijke klachten krijgen. Informatie over het voorkomen van een hoge werkdruk vindt u op de website Arboportaal.

Op de websites van MIND en Mentaal Vitaal staan tips en ontspanningsoefeningen. U vindt er ook behandelingen tegen stress.

Op de website van het Regionaal Trainingscentrum staan verschillende traingen en cursussen. Zoals een cursus tegen slapeloosheid.

Bent u op zoek naar iemand om samen mee te sporten? Kijk op de websites van Sportpartner of Jouwbeweegmaatje. Of neem contact op met de buurtsportcoach.
Sportverenigingen en activiteiten bij u in de buurt vindt u op 'S-PORT.

Heeft u meer hulp nodig? Bel Koo of praat erover met uw huisarts.

Toon op kaart (1)
x

Ik wil meer weten over hulp bij psychische klachten

Voelt u zich regelmatig depressief, oververmoeid of angstig? Praat erover met uw partner, familie, vrienden of een vrijwilliger van Stichting Buddyhulp. Of ga naar uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar verdere hulp.

Contact met lotgenoten kan u ook helpen. Informeer bij het Regionaal Trainingscentrum welke cursussen en zelfhulpgroepen er zijn. Of vraag de huisarts om een gesprek met de praktijkondersteuner (POH). Wilt u een gesprek met een maatschappelijk werker? Neem dan contact op met Koo.

Neem contact op met MIND Korrelatie voor anonieme en professionele hulp. U kunt MIND Korrelatie ook via Whatsapp vragen stellen over psychische klachten. Online informatie en behandelingen vindt u op Kleur je leven, Psyfit, Mentaal Vitaal, Interapy en Omgaan met depressie.

Wilt u gelijk met iemand praten? U kunt 24 uur per dag bellen met De Luisterlijn.

Hebben uw psychische klachten te maken met uw seksuele geaardheid of genderidentiteit? Neem dan contact op met Het Roze Huis.

Toon op kaart (2)
x

Ik heb meteen hulp nodig

Soms zijn psychische problemen zo erg dat ze uw hele leven beheersen. U bent bijvoorbeeld erg in de war, erg angstig of u denkt aan zelfmoord. U heeft dan meteen hulp nodig.

Bel uw huisarts. ’s Avonds, ‘s nachts of in het weekend belt u de huisartsenpost. De huisarts kan de crisisdienst bellen om u te komen helpen.

U kunt ook bellen met een hulplijn. Denkt u aan zelfmoord? 113 Zelfmoordpreventie is dag en nacht bereikbaar voor hulp.

Ik heb iemand in mijn omgeving met psychische klachten

Omgaan met psychische klachten kan moeilijk zijn. Ook voor familie en vrienden.

Op de website Labyrint in Perspectief vindt u informatie, advies en verhalen van anderen. U kunt ook bellen en mailen.

Op de website Naasten in Kracht kunt u uw verhaal delen met anderen. Hier vindt u ook tips voor familie en vrienden van mensen met psychische klachten.

Verward gedrag kan ontstaan door psychische klachten of dementie. Soms is iemand met verward gedrag een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving. Dan is er meteen hulp nodig. Bel de huisarts of de huisartsenpost voor hulp. Als de situatie levensbedreigend is, belt u 112.

Op de website van het Regionaal Trainingscentrum staan verschillende traingen en cursussen. Zoalsde cursus Familieleden en betrokkenen van mensen die lijden aan een psychische aandoening.

Bij Zelfhulp Den Bosch zijn verschillende groepen actief voor naasten van personen met psychische problemen.