Ik heb hulp nodig van de Voedselbank
Op de website van de Voedselbank leest u aan welke voorwaarden u moet doen. Wilt u in aanmerking komen voor een voedselpakket van de Voedselbank? Vraag een hulpverlener om een verwijsbrief. Bijvoorbeeld van het maatschappelijk werk, Eerste Hulp bij Geldzaken of de Sociaal Raadslieden. Geef aan dat u geen geld heeft om eten te kopen. Of maak een afspraak bij het wijkplein of bij Koo. Zij kunnen u helpen met de aanvraag.
Gemeente 's-Hertogenbosch - Eerste Hulp Bij Geldzaken
Spreekuur:
- Ma t/m vr, 9.00 tot 16.00 uur bij Weener XL, ingang Werk en Inkomen.
Gemeente 's-Hertogenbosch - Sociaal Raadslieden
De Sociaal Raadslieden zijn onderdeel van het het team Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG)
De Sociaal Raadslieden geven sociaal juridisch advies en hulp bij het invullen van juridische, financiële en fiscale papieren en vragen over wetten, regelingen en toeslagen. Kijk voor spreekuren in de wijk op de website.
EHBG
Inwoners kunnen op afspraak weer terecht bij de consulenten van EHBG. Een afspraak maken kan via (073) 615 51 55 of per mail naar teamEHBG@s-hertogenbosch.nl [2].
Sociaal Raadslieden
De raadslieden werken veel vragen telefonisch af, maar een afspraak maken in het stadskantoor en op de wijkpleinen kan ook weer. De wijkpleinen waar de raadslieden op afspraak werken:
- Wijkplein Boschveld, Zernikestraat 2
- Wijkplein Hambaken, Het Wielsum 1
- Wijkplein De Helftheuvel, Helftheuvelpassage 109
- Wijkplein De Kiek, Dageraadsweg 39
- Wijkplein Rosmalen, Hoff van Hollantlaan 1
Voor een afspraak met de raadslieden kunnen inwoners bellen naar (073) 615 90 90. Dit kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur of op woensdag van 10.00 – 12.00 uur. Mailen kan naar sociaalraadslieden@s-hertogenbosch.nl [3].
Bezoekadres
Postadres
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Voedselbank 's-Hertogenbosch
Voedselbank Den Bosch en Omstreken levert een bijdrage aan de verzachting van (verborgen) armoede en het voorkomen van verspilling van voedsel in Nederland. Voedselbank Den Bosch en Omstreken is een onderdeel van Voedselbanken Nederland en helpt in die hoedanigheid huishoudens in de gemeenten: Den Bosch, Heusden en Vught.
De cliëntadministratie is op dinsdag- en vrijdagmorgen geopend tot 12 uur.
Wijkpleinen 's-Hertogenbosch
Ik heb geen geld om kleding en spullen te kopen
Meld u aan bij Stichting Brabantse Actie. Vul het formulier in op de website.
Of vraag hulp van de Kledingbank. De Kledingbank geeft kleren en schoenen aan mensen in nood. Het werkt als volgt:
U vraagt eerst uw werkgever, maatschappelijk hulpverlener of uitkerende instantie om een verwijsbrief. Deze moet ondertekend zijn. Daarna maakt u een account aan op de website van de Bossche Kledingbank. U krijgt een e-mail van de Kledingbank als dit is gelukt. Daarna vraagt u met uw account op internet een afspraak aan bij de Kledingbank.
Heeft u geen computer? In de bibliotheek kunt u gratis gebruik maken van computers. Lukt het niet om een account aan te maken of een afspraak te maken? Vraag dan hulp aan vrienden, familie of kennissen. Of vraag hulp aan een vrijwilliger van het wijkplein bij u in uw buurt.
U kunt zelf geen aanvraag doen voor de Kledingbank.
U kunt wel zelf goedkope kleding kopen bij een kringloopwinkel, doorgeefwinkel, Inge Dinge en bij het Naaiatelier van Noorderpoort. Kijk ook op de website Netwerk tegen Armoede voor meer informatie.
Komt u er niet uit? Neem contact op met Koo.
Bossche kleding- en speelgoedbank
De Bossche Kleding- en Speelgoedbank is een vrijwilligersinitiatief voor mensen die het (even) niet breed hebben. Via diverse doorverwijzende instanties mag je een afspraak bij de kledingbank inplannen en een gratis basisgarderobe uitzoeken in onze thuisbasis tweedehands kledingwinkel IngeDinge op de Kruiskamp in ‘s-Hertogenbosch. Ook kan je voor de (klein)kinderen gratis speelgoed verkrijgen bij onze Speelgoedbank.
Doorgeefwinkel de Muntel
Doorgeefwinkel West
Open op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Inge Dinge Tweedekanskleding
Open op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.
Koo
Advies- en aanmeldteam van Farent, MEE, GGD Hart voor Brabant, Team Toegang en Team Toegang en Regie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Koo is telefonisch bereikbaar, per chat en op de wijkpleinen.
Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.30 - 17.00 uur
Kringloopbedrijf Vindingrijk
Vindingrijk is een kringloopwinkel en werkervaringsplek.
Kringlooploopwinkel Vincentius
Verkoop van kleding, meubels en andere huishoudelijke artikelen.
Kringloopwinkel de Kleine Beurs
Kringloopwinkel met leer-, werk- en dagbestedingsplekken.
Kringloopwinkel Gemini
Tweedehandswinkel voor kleding, meubeld en meer. Ook woningontruiming.
Kringloopwinkel Leuke Meuk
Kringloopwinkel Stichting Loods
Stichting Loods biedt dagbesteding en sociale activering voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan zijn door verschillende oorzaken: dakloosheid, verslaving, psychiatrische problemen, eenzaamheid maar ook mensen die geen sollicitatieplicht hebben, afgekeurd zijn en iets leuks willen doen overdag. Er is een fietsenproject, groenproject, veegproject en een kringloopwinkel waar de deelnemers zich voor kunnen inzetten.
Kringloopwinkel Terre des Hommes
Tweedehandswinkel
Goededoelenwinkel/charityshop
Winkel en Boekwinkel
Netwerk tegen Armoede 's-Hertogenbosch
Netwerk tegen Armoede vindt dat kinderen en jongeren niet in armoede mogen leven. Daarom staan zij achter een brede aanpak van armoede die ook oplossingen zoekt voor volwassenen en senioren. Iedereen moet ervan doordrongen raken dat er geen kinderen meer in armoede mogen leven in 's-Hertogenbosch. Het Netwerk tegen Armoede werkt samen met alle netwerkpartners aan het realiseren van deze missie.
Noorderpoort - Samen Doen - naaiatelier
Iedere dag geopend: 11.30 tot 19.00 uur
Stichting Brabantse Hart in Aktie
Aanmelden voor o.a. voedselpakketten, kleding en huisraad via de website.
Wijkpleinen 's-Hertogenbosch
Ik heb extra geld nodig voor mijn dagelijkse uitgaven
Misschien kunt u individuele inkomenstoeslag krijgen. Dat is geld van de gemeente voor mensen die langere tijd een laag inkomen hebben. U bepaalt zelf waar u het geld aan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine of spullen voor uw kinderen. Of u gebruikt de individuele inkomenstoeslag voor het betalen van rekeningen, zoals de huur.
U kunt de toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen. De gemeente bepaalt of u recht heeft op individuele inkomenstoeslag. Heeft u een partner? Dan moet u beiden aan de voorwaarden voldoen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.
Wilt u inkomenstoeslag aanvragen? Bel de gemeente en vraag om een afspraak. Krijgt u al 3 jaar een bijstandsuitkering van de gemeente? Dan krijgt u automatisch een brief thuis. In de brief staat hoe u inkomenstoeslag aanvraagt.