Mantelzorg

Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden geven aan een naaste. Vrijwillig en onbetaald. Mantelzorgers verlenen zorg aan mensen met een beperking in hun familie, huishouden of sociale netwerk. Die beperking kan fysiek, verstandelijk of (sociaal-)psychisch zijn. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de gebruikelijke hulp van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten.
Hier vindt u advies en hulp voor mantelzorgers.

Ik zoek informatie en steun voor mantelzorgers

Farent organiseert activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers, zoals het Mantelzorgcafé. Kijk op de website voor meer informatie.

Zorgcoöperatie Den Bosch verzorgt huishoudelijke hulp voor mantelzorgers. Kijk op de website hoe u dit aanvraagt. Meld u aan als mantelzorger bij het Steunpunt mantelzorg van Farent. Bel of vul het formulier in op de website.

Ben je een jonge mantelzorger? Meld je aan bij Vanzelfsprekend?! Heeft je vader of moeder een verslaving of een psychisch probleem? Kijk op de website van Kopstoring, of sluit aan bij een praatgroep van Ypse. Je kunt ook altijd bellen met de Kindertelefoon.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.

Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de websites DementieOnline of Dementie.nl.

Zorgt uw kind voor u? Op Kop Op Ouders vindt u informatie en tips.

Kijk ook eens op de website van Netwerk Informele Ondersteuning. Hier vindt u een overzicht van alle organisaties die vrijwillige hulp en informele ondersteuning bieden.

Toon op kaart (2)
x

Ik wil als mantelzorger de zorg met iemand delen

Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. De gratis app Fello kan helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.

Of maak gebruik van respijtzorg. Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen
  • de persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres

Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Kijk op de website van de zorgkantoren. Wilt u respijtzorg aanvragen vanuit de Wmo? Neem contact op met Koo. Met een verwijzing kunt u terecht bij Mantelaar. Neem contact op voor advies, begeleiding, dagbesteding of respijtzorg.

Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt.

Wilt u meer weten over hulp bij mantelzorg? Neem contact op met Farent.

Ik wil meer weten over mantelzorgwoningen

Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.

Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.

Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Houdt de mantelzorg op? Dan mag de mantelzorgwoning niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer weghalen.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Farent.

Ik wil meer weten over mantelzorgwaardering

De gemeente 's-Hertogenbosch beloont mantelzorgers met de mantelzorgwaardering. Dat is een bedrag van € 50 dat een mantelzorger ieder jaar kan krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van Farent.