Ik ben zoals ik ben

Richard weet van zichzelf dat hij niet handig is met computerdingen en administratie. “Ik heb er ook het geduld niet voor. Dus ik ben blij als ik bij belastingzaken, lastige formulieren of het schrijven van brieven wat hulp krijg van mijn dochter of mijn contactpersoon bij Bureau Sociaal Raadslieden. Een man uit duizenden!”.

Toen Richard er een jaar of vijf geleden niet goed uitkwam met een belastingkwestie, had hij eigenlijk geen idee waar hij hulp kon krijgen. “Ik belde de gemeente maar en zo werd ik op het goede spoor gezet. Ik heb inmiddels veel bijgeleerd, maar als ik nu ergens niet uitkom, dan weet ik de weg.”

Gerustgesteld

Toen Richards moeder overleed, nam hij zijn vader bij hem in huis. Daar komt heel wat bij kijken. “Ik weet nu dat ik mantelzorger ben en daar eventueel hulp bij kan krijgen. En ik heb uitleg gekregen over de financiële gevolgen. Ik krijg bijvoorbeeld geen huurtoeslag en zorgtoeslag meer, omdat het inkomen van mijn vader nu ook meetelt. Ik vind het fijn als iemand die er verstand van heeft mij helpt om contact te leggen met instanties. Dat stelt me gerust. Ik maak me namelijk nogal snel druk over van alles.”
Eerst vond Richard het wel lastig om hulp te vragen. Maar nu schaamt hij zich er niet meer voor. “Ik ben zoals ik ben: een fijne, rustige jongen, al zeg ik het zelf, maar niet zo handig met administratieve en financiële zaken.”