Hulp vragen is niet erg

Een paar jaar geleden liep Veerle (18) door persoonlijke omstandigheden vast. Ze stopte met de middelbare school en zat een hele tijd doelloos thuis.

Veerle vertelt over deze periode: “Ik wilde wel iets gaan doen, maar vond niet de juiste plek. Dan kom je dus niet verder”. Op een gegeven moment trok de leerplichtambtenaar aan de bel. Jongeren moeten immers naar school en een diploma halen. Achteraf maar goed. Er volgden een paar gesprekken en zo kwam Veerle bij T.O.M. terecht (Traject op Maat).

Rustig uitvinden wat je wilt

Veerle vertelt: “Bij T.O.M. kun je op je eigen tempo uitvinden wat je wilt, wat bij je past. En je kunt er helemaal jezelf zijn. Natuurlijk is het doel dat je uiteindelijk terug naar school gaat of gaat werken. Maar tot je klaar bent voor die stap leer je veel nuttige dingen. Sociale en communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld, burgerschap en jezelf presenteren. Natuurlijk krijg je ook gewone vakken, zoals Nederlands en rekenen. Anders wordt je achterstand te groot. En je krijgt bij alles de juiste ondersteuning.”

Nieuwe start

Veerle is inmiddels een half jaar verder en heeft weer perspectief. Ze is in september aan het mbo begonnen, richting zorg en dienstverlening. Ze heeft er alle vertrouwen in dat het goedkomt. “Ik voel echt een drive om nu eens iets af te maken”.

Ze heeft nog wel een tip voor andere jongeren die worstelen met hun persoonlijke ontwikkeling en hun omgeving: “Hulp vragen is niet erg!”