Hulp bij vervoer

Ik heb een beperking en wil reizen met het openbaar vervoer

In de meeste bussen en treinen kunt u met een rollator of rolstoel reizen. Kijk op de website van het vervoersbedrijf wat er mogelijk is.

Met een scootmobiel mag u wel mee in de trein, maar niet in de bus. Soms mag u ook met uw scootmobiel mee in tram of metro. Kijk op de website van uw vervoerder wat er mogelijk is.

Op de website van de Oogvereniging vindt u veel informatie over reizen met een visuele beperking.

Heeft u hulp nodig bij het reizen? Op veel stations kan de NS u helpen met het reizen met de trein. Bel minimaal 1 uur voordat u wilt vertrekken met de NS. Vertel welke reis u wilt maken. Geef aan of er een rolstoel, scootmobiel of begeleider meegaat. De NS-medewerkers helpen u dan de trein in en uit.

Meer informatie over reizen met de trein vindt u op de website van NS. Kijk ook op de website van Arriva.

Kunt u niet alleen reizen met het openbaar vervoer? Misschien komt u in aanmerking voor een OV-Begeleiderskaart. Hiermee kan er iemand gratis met u meereizen. Kijk voor meer informatie op de website van Argonaut.

Ik kan niet reizen met het gewone openbaar vervoer

Met de Regiotaxi reist u binnen de regio van deur tot deur. U betaalt minder dan bij een gewone taxi. De Regiotaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer. U reserveert een Regiotaxi door minimaal 1 uur van tevoren te bellen met het reserveringsnummer van Regiotaxi 's-Hertogenbosch.

Kunt u door lichamelijke of psychische beperkingen geen gebruik maken van het gewone openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een Wmo-Regiotaxipas. U krijgt dan korting. Vraag de pas aan bij de afdeling Wmo van de gemeente.

Buiten de regio (verder dan 5 OV-zones of 25 kilometer vanaf uw woonadres) kunt u reizen met de speciale taxi van Valys. U krijgt dan jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Daarmee kunt u reizen voor 20 cent per kilometer. Reist u meer? Dan betaalt u € 1,30 per kilometer. Een begeleider mag gratis mee. Kijk op de website voor meer informatie. U mag gebruik maken van een taxi van Valys wanneer u een Wmo-voorziening heeft. Bijvoorbeeld een taxipas, scootmobiel of rolstoel. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente.

Als u 65 jaar of ouder bent, kunt u ook reizen met de Seniorenbus. Dit kost € 5 per maand of 50 cent per rit. Kijk op de website voor meer informatie.

Toon op kaart (2)
x

Ik wil hulp bij het vinden van de juiste hulp

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

  • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
  • in contact komen met de juiste organisaties
  • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
  • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie vindt u op de pagina Onafhankelijke cliëntondersteuning.

Toon op kaart (2)
x