Huishouden

Wordt het huishouden u te zwaar?

Misschien willen vrienden, familieleden of buren taken samen met u doen of van u overnemen. Als er niemand is die u kan helpen, zoek dan een vrijwilliger.

Vrijwilligers vindt u bij de vrijwillige thuishulp van Farent.

Bent u mantelzorger? En staat u geregistreerd bij Farent? Dan kunt u bij de zorgcoöperatie hulp inkopen als ondersteuning bij uw eigen huishouding of bij degene voor wie u zorgt.

Heeft u vanwege een beperking blijvend huishoudelijke hulp nodig? Dan kunt u hiervoor bij de gemeente een Wmo-voorziening aanvragen. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage kunt u berekenen op de website van het CAK.

Komt u er niet uit? Neem contact op met Koo.

Toon op kaart (2)
x

Kunt u geen vrijwilliger inschakelen?

Ga langs bij het wijkplein bij u in de buurt.

Heeft u begeleiding nodig bij het zelfstandig wonen? Neem contact op met Koo.

Heeft u hulp of zorg nodig om zelfstandig te blijven wonen?

Vraag familieleden, vrienden of buren om hulp. Informeer ook bij uw huisarts en zorgverzekering welke hulpmiddelen of zorg zij u kunnen bieden. Misschien is personenalarmering een optie. Dan komt er bij nood meteen hulp. Is er verpleging of verzorging nodig? Maak een afspraak met de wijkverpleegkundige. Bijvoorbeeld van Vivent, Pantein, Brabantzorg, Buurtzorg of IVT.

Heeft u hulp in de huishouding nodig? Schakel een professionele schoonmaakhulp in. Als u een mantelzorger heeft kunt u misschien gebruikmaken van de zorgcoöperatie.

Voor het aanvragen van een woningaanpassing of hulp on de huishouding kunt u contact opnemen met de gemeente. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u de kosten voor de hulp in huis (deels) zelf.

Is dit onvoldoende of lukt dit niet? Misschien is een andere woning een oplossing. Huurt u van een wooncoöperatie? Neem dan contact op met Woonservice. Heeft u professionele begeleiding nodig? Bel of mail met Koo.

Toon op kaart (4)
x

Heeft u een verstandelijke beperking en wilt u een aanvraag doen?

Een aanvraag voor huishoudelijke hulp doet u bij de gemeente. Heeft u hier hulp bij nodig? Vraag om hulp bij uw familie, vrienden of buren. Of ga langs bij het wijkplein in de buurt. Komt u er niet uit? Bel Koo en vraag om onafhankelijke cliëntondersteuning.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Gemeente 's-Hertogenbosch - Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor iedereen die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen en wil meedoen in de maatschappij. 

Wolvenhoek
1
5211 HH
s-Hertogenbosch

Wilt u een gesprek over hulp in de huishouding aanvragen?

Vraag een keukentafelgesprek aan bij de gemeente 's-Hertogenbosch. Bel en maak een afspraak met een Wmo-consulent. Het contact met de gemeente gaat daarna als volgt:

  • U meldt zich bij de gemeente voor een gesprek over ondersteuning. Dat gesprek noemen we het keukentafelgesprek. Lees meer over het keukentafelgesprek op Zorg Verandert.
  • Samen bespreekt u wat u nog zelf kunt doen, wat familieleden kunnen doen en welke voorzieningen er voor u in de buurt zijn.
  • De gemeente besluit eerst of u ondersteuning van de gemeente nodig heeft.
  • Daarna beslist de gemeente welke ondersteuning u krijgt.

U mag altijd een vriend of een familielid meenemen naar het gesprek met de gemeente. Is dat niet mogelijk? Vraag om gratis cliëntondersteuning. Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.

Toon op kaart (3)
x
Toon op kaart (1)
x

Gemeente 's-Hertogenbosch - Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er voor iedereen die zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen en wil meedoen in de maatschappij. 

Wolvenhoek
1
5211 HH
s-Hertogenbosch

Kunt u uw boodschappen niet meer doen?

Vraag of iemand in uw omgeving boodschappen voor u kan doen. Of laat uw boodschappen door de supermarkt thuisbezorgen. Kijk op de website van uw supermarkt of op Boodschappenspot. Of vraag het bij de supermarkt zelf.

U kunt ook een vrijwilliger om hulp vragen. Vrijwilligers vindt u bij de vrijwillige thuishulp van Farent.

Woont u in Den Bosch West? Op donderdag rijdt de boodschappendienst om 9.30 uur naar de Helftheuvelpassage. Om 11.15 rijdt hij weer terug. Wilt u mee? Bel op dinsdag tussen 9.00 en 11.00 uur met Farent en vraag naar Lucia.

Woont u in Rosmalen? Vraag seniorenvereniging HEVO om hulp of de Hulpdienst Rosmalen van Farent.

Toon op kaart (4)
x
Toon op kaart (1)
x

Farent - Vrijwillige thuishulp

De VTH biedt hulp en ondersteuning aan kwetsbare kinderen, volwassenen en ouderen die zelfstandig of thuis wonen. De inzet van een vrijwilliger draagt ertoe bij dat de hulpvrager langer zelfstandig kan blijven wonen en mee kan blijven doen in de maatschappij (participeren).

Rogier van der Weijdenstraat
2
5213 CA
s-Hertogenbosch

Kunt u uw huisdier niet meer goed verzorgen?

Kijk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Hier vindt u huisdierbijsluiters met tips over de verzorging van uw huisdier.

Of vraag aan familie of vrienden of zij kunnen helpen. Is er niemand in uw omgeving die hulp kan bieden? Neem dan contact op met een hondenuitlaatservice of een gastgezin voor katten.