Eigen vervoermiddel

Ik wil zelfstandig blijven reizen met een eigen vervoermiddel

Kijk of u uw eigen vervoermiddel (zoals een auto of een fiets) kunt aanpassen voordat u iets nieuws koopt. Op de Hulpmiddelenwijzer van Vilans ziet u wat er mogelijk is.

Is het aanpassen van een normaal vervoermiddel niet genoeg? Misschien is een ander vervoermiddel beter voor u. Bijvoorbeeld een scootmobiel, een elektrische fiets of een rolstoelgeschikte auto.

Bent u 75 jaar of ouder en rijdt u auto? Dan moet u bij uw rijbewijsverlenging gekeurd worden. Kijk op de website van het CBR voor meer informatie.

Zit u in een rolstoel of scootmobiel? En wilt u ergens heen met de auto? Misschien kunt u de Zonnebloemauto huren. Deze auto is geschikt voor een rolstoel of scootmobiel. Meer informatie vindt u op de website.

Toon op kaart (1)
x

Ik wil een parkeerkaart of parkeerplaats voor gehandicapten aanvragen

De gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. Er is een medisch onderzoek verplicht voor de aanvraag. U vraagt de kaart aan bij de afdeling Wmo van de gemeente.

Een parkeerplaats voor gehandicapten vraagt u aan bij de gemeente. De parkeerplaats kunt u alleen aanvragen als u al een parkeerkaart voor gehandicapten heeft. De parkeerplaats is gekoppeld aan uw kenteken. Alleen uw voertuig mag hier parkeren. Bel de gemeente voor het maken van een afspraak. U kunt ook het aanvraagformulier op de website invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Toon op kaart (1)
x

Ik wil hulp bij het vinden van de juiste hulp

Vraag hulp aan vrienden, familie of kennissen.

Is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u hulp krijgen van een professionele cliëntondersteuner. De hulp van een cliëntondersteuner is gratis en onafhankelijk.

De cliëntondersteuner helpt u met:

  • uitzoeken wat de juiste zorg of ondersteuning voor u is
  • in contact komen met de juiste organisaties
  • aanvragen van de juiste zorg of ondersteuning
  • de administratie die nodig is voor de zorg of ondersteuning

Cliëntondersteuning wordt geboden door MEE, Farent en Stichting Door en Voor. Heeft u hier behoefte aan? Neem contact op met Koo of met Stichting Door en Voor.

Is die hulp niet genoeg? Schakel dan een mantelzorgmakelaar in. U vindt een mantelzorgmakelaar op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars. Een mantelzorgmakelaar is niet gratis. Misschien vergoedt uw zorgverzekering de kosten. Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie vindt u op de pagina Onafhankelijke cliëntondersteuning.

Toon op kaart (2)
x