Dicht bij huis blijven meedoen

Het begon 10 jaar geleden met een wekelijkse koffieochtend voor senioren. Tegenwoordig zijn er 2 keer per week activiteiten in buurthuiskamer ’t Meijerke. De bezoekers, veelal boven de 75/80 jaar, kijken erg uit naar deze momenten.

Handwerken en kletsen

Vrijwilligster Jetty vertelt wat er allemaal te doen is in de buurthuiskamer. “We handwerken, lunchen samen en kletsen natuurlijk veel. Over koetjes en kalfjes, maar ook serieuze onderwerpen komen voorbij. Zo nu en dan regelen we een bijzonder optreden of houden we een bingo. We gaan ook weleens een dagje uit. Dan bezoeken we bijvoorbeeld nieuwe (bouw)projecten in de gemeente”.

Blijven meedoen

Jetty benadrukt het belang van dit soort huiskamerprojecten. “De drempel om elkaar te ontmoeten is heel laag. De ouderen kunnen dicht bij huis nog heel lang blijven meedoen! Voor sommige ouderen is het zelfs het enige dat ze nog hebben. Wist je trouwens dat breien goed werkt tegen artrose?” En breien, dat doen de dames veel. Lapjes voor dekens bijvoorbeeld en kleine mutsjes voor op flesjes smoothies. Misschien heb je de flesjes wel zien staan bij de supermarkt. ‘t Meijerke breit ze in opdracht en de opbrengst gaat naar het ouderenfonds.

Hulp van anderen

‘t Meijerke is blij met de hulp die ze krijgt van anderen. Jetty: “Buurtbewoners brengen regelmatig lappen stof en we krijgen wol van het ouderenfonds. Een bevriende taxichauffeur bood eens aan om naar een tuincentrum te rijden. Als dank hebben we toen een mooie sjaal voor hem gebreid. En ik heb net als vorig jaar een subsidie uit het Wijk-, buurt en dorpsbudget aangevraagd.”

Jetty is helemaal verweven met ’t Meijerke. “Vanuit mijn achtergrond, ik was vroeger onder meer maatschappelijk werker, past dit helemaal bij mij. Maar de verantwoordelijkheid is best groot. We krijgen natuurlijk te maken met gezondheidsproblemen, een valpartij. Ik ben blij dat er ook andere vrijwilligers zijn!”